فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی پارس
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/05/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فاطمه امام قریشی، جمشید کهن طب صفحه 1
    هدف
    مطالعه تعیین شیوع مقاومت دربین اشرشیاکلی عامل عفونت ادراری نسبت به آنتی بیوتیک ها در شهر جهرم به منظور بدست آوردن اطلاعات برای درمان تجربی و سریع بیماران می باشد.
    متد:مطالعه مقطعی در سال 82 انجام شده است. تعداد 108 بیمارمبتلا به عفونت ادراری مراجعه کننده به درمانگاه ها و بیمارستان شهر جهرم مورد مطالعه قرار گرفتند. کشت های مثبت ادراری با تشخیص اشرشیاکلی به عنوان عامل عفونت با استفاده از روش حداقل غلظت منع کننده (MIC) ودیسک از نظر الگوی مقاومت آنتی بیوتیک مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتایج
    جنتامایسین کمترین اثر را برروی اشرشیاکلی با مقاومت 1/72 درصد نشان داده است. از میان داروهای خوراکی بیشترین مقاومت مربوط به کوتریموکسازول به میزان 4/71درصد وریفامپین به میزان6/76 درصدو در بین داروهای تزریقی بیشترین مقاومت به جنتامایسین بوده است. 5/89 درصد موارد، به دو دارویا بیشتر مقاومت نشان داده اند. بیشترین ترکیب مقاومت کوتریموکسازول وریفامپین وهمچنین کوتریموکسازول وجنتامایسین بوده است.
    نتایج حاصله، اطلاعاتی در مورد شیوع مقاومت آنتی بیوتیکی اشرشیاکلی به عنوان شایعترین عامل عفونت ادراری نشان می دهد. با استفاده از اطلاعات بدست آمده درمان تجربی باجنتامایسین و کوتریموکسازول در تقریبا اکثربیماران مبتلا به عفونت ادراری مناسب نیست ولی درصد زیادی از بیماران هنوز می توانند به صورت تجربی با استفاده از سیپروفلوکساسین ویا نالیدیکسیک اسید بصورت خوراکی و با آمیکاسین به صورت تزریقی درمان شوند.
    کلیدواژگان: اشرشیاکلی، عفونت ادراری، آنتی بیوتیک، مقاومت همراه
  • بیژن خراسانی، عبدالرحیم قلی زاده پاشا صفحه 10
    مقدمه

    عوارض زخمهای جراحی (خصوصا«عفونت زخم) یکی از مشکلات قابل طرح در بخش های جراحی است. عوارض زخمهای جراحی به دو دسته زودرس ودیر رس تقسیم می شوند. از عوارض شایع وزودرس زخمهای جراحی میتوان هماتوم، سروما و عفونت زخم را نام برد.
    درسالهای اخیر استفاده از تکنولوژی مانند دخالت لاپاراسکوپی تحولی عظیم در جراحی های عمومی و تخصصی بوجود آورده است.

    روش کار

    این بررسی بر روی 210 بیمار از بیماران بستری شده در بیمارستان میلاد از سال 84-82 که تحت عمل قرار گرفته بودندانجام شده است. بیماران به دو گروه A که به روش باز وگروه B (104 بیمار) که به روش لاپاراسکوپی عمل شده بودند تقسیم شدند.
    بیماران بصورت تصادفی ساده کاندید دو روش می شدند وتست آماری این مطالعه، آزمون نسبتی بوده ومطالعه به روش تجربی (Experimental) وبه صورت Clinical trial مورد بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها

    از کل بیماران، تعداد 130 بیمار زن و80 بیمار مرد بودند. میزان وفور نسبی عوارض زودرس زخمهای جراحی در 106 بیمار که به روش باز و104 بیمار که به روش لاپاراسکوپی تحت عمل قرار گرفته بودند به ترتیب 8 مورد و 1 مورد بود.(0.05 > P)

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان میدهد که در روش لاپاراسکوپی برخلاف روش باز، بخاطر آسیب بافتی کمتر نیاز به دیسکسیون کمتر وبه خاطر احتمال آسیب کمتر به عروق خونی عوارض زودرس زخمهای جراحی کمتر رخ میدهد.

    کلیدواژگان: هماتوم زخم، عفونت زخم، لاپاراسکوپی، جراحی باز
  • محمدرضا حاجی زاده، مهدی محمودی، محمدرضا میرزایی، علی محی الدینی، احمد رضا صیادی، عباس صادقی، محمد خالقی صفحه 16
  • عبدالرضا ستوده جهرمی صفحه 21
    مقدمه
    مرگ جنین و سقط تکراری یکی از دلایل مهم ناراحتی در زوجها و مسئله بچه دار شدن محسوب میشود. با توجه به اهمیت مطالعه اتیولوژی آن، تحقیق فوق به منظور تعیین سطح سرمی اجزا سوم و چهارم سیستم کمپلمان در خانمهای با سابقه اتلاف حاملگی مکرر،انجام گرفت.
    مواد و
    روش مطالعه
    این مطالعه بر روی مراجعین به بیمارستان شریعتی (تنها بیمارستان تخصصی زنان و زایمان) دانشگاه علوم پزشکی بندرعباس طی 1380سالهای- 1379 انجام گرفت. 109 نفر از خانمهایی که تشخیص قطعی سقط تکراری یا مرگ جنین داشتند بعنوان بیمار و 220 خانم با سابقه حداقل دو زایمان موفق و بدون سابقه مرگ جنین یا سقط، بعنوان کنترل مورد آزمایش قرار گرفتند. جهت تعیین مقادیر اجزا سوم و چهارم سیستم کمپلمان درسرم افراد مورد مطالعه از روش SRID استفاده شد.
    یافته ها
    02/22% از بیماران و 00/5% از گروه کنترل دارای مقادیر سرمی کمتر از حد طبیعی C 3 بودند. 77/24% از بیماران و 18/8% از گروه کنترل دارای مقادیر سرمی کمتر از حد طبیعی C 4 بودند. در این تحقیق اختلاف معنی داری بین وجود مقادیر سرمی کمتر از حد طبیعی اجزا سوم و چهارم سیستم در سرم بیماران و گروه کنترل بدست آمد (P<0.001).
    نتیجه گیری
    نتیجه این بررسی بر دخالت سیستم کمپلمان در سقط مکرر دلالت می کند. تعیین نقش دقیق سیستم ایمنی در ایجاد سقط و مرگ جنینی - که منجر به فعال شدن مسیر کلاسیک سیستم کمپلمان میشود- مطالعات بیشتری را می طلبد.
    کلیدواژگان: سیستم کمپلمان، سقط، اتلاف حاملگی مکرر
  • سکینه شهسواری اصفهانی، سعید سبحانیان، لیلا ترابی، زهرا بهروزی صفحه 27
    مقدمه
    شغل پرستاری فعالیتی مبتنی بر معنویات وتعهدات اخلاقی وقانونی می باشد یکی از مسئولیتهای مهم هر پرستار آشنا بودن به قوانین ومقرارت مرتبط با حرفه خود می باشد. هدف از انجام این مطالعه نیز تعیین دید گاه های پرستاران شاغل ومیزان شناخت واگاهی آنان از قوانین و مقرارت و مسئولیتهای حرفه ای بوده است.
    مواد و روش ها
    دراین مطالعه توصیفی، مقطعی دیدگاه های کادر پرستاری شاغل در بیمارستانهای استاد مطهری و پیمانیه جهرم در مورد قوانین، مقررات ومسئولیتهای حرفه ای مورد بررسی قرار گرفت. ابزارگردآوری داده ها پرسشنامه ای دو قسمتی بود که بخش اول در مورد اطلاعات دموگرافیک و بخش دوم شامل 50سوال بود که40سوال آن مربوط به قوانین و مقررات حرفه ای (بخش یک)، 7سوال در مورد وظایف شغلی (بخش دو) و سه سوال در مورد ارتکاب جرایم حرفه ای (بخش سه) بود. نمونه های این پژوهش را کلیه کادر پرستاری شاغل در دو بیمارستان تشکیل می دادند (271 نفر). در مجموع داده های 167 پرسشنامه توسط برنامه آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. د راین پژوهش درصد پاسخگویی به تک تک سوالات پرسشنامه نیز تعیین گردید.
    یافته ها
    میانگین کل میزان آگاهی در دو بیمارستان (در مجموع سه بخش) 52/37، در بیمارستان استاد مطهری 88/36 ودر بیمارستان پیمانیه 48/38 بود. بین میانگین میزان آگاهی پرسنل در بیمارستان پیمانیه) 014/3 SD 44/29 (Mean= ودر بیمارستان استاد مطهری (29/2 SD03/28 M=) در بخش یک اختلاف آماری معنی داری وجودداشت (000/0=P). اما بین میزان آگاهی و سطح تحصیلات ‘ سن ‘ وضعیت تاهل ‘ سابقه خدمت و نوع مسئولیت ارتباط آماری معنی دار نبود.بررسی درصد پاسخگویی به سوالات نشان دادمیزان اگاهی (% 8/80) 135 نفر از نمونه هادر مورد اخذ رضایت شفاهی از بیمار و(% 9/56) 95 نفر از نمونه هادر مورد رضایت بیماری که تلفنی در خواست آمبولانس یا دریافت مراقبتهای پر ستاری نموده،(%5/60) 101 نفر از نمونه ها در موردعدم دسترسی به یکی از والدین در مورد درمان نسبتا اورژانس، پایین بود. همچنین(% 6/79) 133 نفر از پرسنل آسیب وارده به بیمار را ناشی از بی مبالاتی پرسنل بهداشتی نمی دانستند. (%1/43) 72 نفر بیان کرده بودند که چنانچه مشکل حرفه ای در محل خدمتشان پیش آید نمی دانند به کدام مرجع قانونی مراجعه کنند و (%6/79) 133 نفر از نمونه ها معتقد بودند که در صورت بروز مشکل مورد حمایت قرار نمی گیرند.
    بحث و نتیجه گیری
    بررسی درصد پاسخگویی به سوالات نشان داد که درچند مورد مهم میزان آگاهی پایین است و نیاز به آموزش پرستاران و دانشجویان پرستاری در زمینه حقوق و قوانین حرفه ای واضافه نمودن واحد درسی تحت عنوان حقوق پرستاری احساس می گردد همچنین تهیه جزوات آموزشی و برگزاری کلاس های آموزش ضمن خدمت می تواند گامی موثر در جهت ارتقاء آگاهی پرستاران شاغل باشد.
    کلیدواژگان: دیدگاه، میزان آگاهی، پرستاران، قوانین و مقررات و مسئولیت های حرفه ای
  • عبدالهی فرد فاطمه امام قریشی، لیلا مصلی نژاد، مهدی صفحه 35
    مقدمه
    عقرب گزیدگی به طور کلی 15- 10 درصد انواع گزیدگی ها را دردهه های اخیر به خود اختصاص داده است افراد دچار گزش از مشکلات پزشکی واجتماعی فراوانی در نقاط مختلف شرق آسیا به خصوص کشورهای درحال توسعه رنج می برند. عقرب گزیدگی رنج وسیعی از علایم ونشانه ها از علایم موضعی تا علایم عمومی را دربر می گیرد هدف این تحقیق بررسی علایم بالینی و درمان های انجام شده ناشی از عقرب گزیدگی درشهرستان جهرم می باشد.
    مواد و
    روش مطالعه
    این تحقیق یک مطالعه آینده نگر بوده است که طی سالهای 82-1380 انجام گردیده است. درمجموع 63 بیمار دچار عقرب گزیدگی که به مراکز ودرمانگاه ها بهداشتی ودرمانی مراجعه کرده اند مورد بررسی قرار گرفتند.
    داده ها شامل عوامل دموگرافیک وسپس اقدامات درمانی انجام شده بوده است که از طریق پرسشنامه وتوسط تیم بهداشتی حاضر درمراکز از طریق پزشک وپرستار جمع آوری گردیده است.
    نتایج
    از 63 بیمار مورد مطالعه 30 نفر مرد و33 نفر زن بودند که متوسط سنی آنها (1/15 ± 8/23) بوده است. بیشترین محل گزش عقرب در دست ها (8/50)و3/33 درصد در پاها بوده است. از علایم عمومی مهمترین آنها درد (9/88%)وسپس علایم عصبی اضطراب (3/68%)بوده است. سایر علایم شامل مشکلات قلبی وعروقی با تپش قلب (46%)علایم تنفسی وتنگس تنفس(7/58%)بوده است ومیزان مشکلات تنفسی در جنس مذکر نیز بیشتر مشاهده گریده است (17%)p:) دربیشتر افراد بستن موضعی، بیحرکتی، برش موضعی و تمیز کردن محل گزش به عنوان اقدامات اولیه درمانی انجام گردید و بیشتر داروهای استفاده شده شامل داروهای مسکن (5/82%)، آنتی هیستامین ها(6/74%)وسپس داروهای اختصاصی جهت رفع مشکلات نیفیدپین یا آتروپین بوده است
    نتیجه گیری
    باتوجه به نتایج به نظر می رسد مواردگزیدگی دراین نواحی به غیر مواردی از شوک آنافیلاکسی با اثرات تهدید کننده جدی همراه نباشد موارد دیگری که در این تحقیق جلب نظر می کند کاهش اطلاعات وآگاهی تیم بهداشتی در ارتباط با درمان عقرب گزیدگی است وسرانجام این مسئله حائزاهمیت است که تحقیقات متعددی دراین زمینه صورت گیرد تا ضمن ارزیابی بهتر بتوان انواع متعدد عقرب گزیدگی وعلایم مربوط به آن را شناسایی نمود.
    کلیدواژگان: عقرب گزیدگی، علائم، درمان
  • فروز نادر، سید محمد راکعی صفحه 41
    مقدمه
    سوانح و حوادث درافراد مسن باعث ایجاد انواع آسیب های بدنی می شود. سقوط و زمین خوردن و انواع حوادث رانندگی شایعترین حوادث اتفاق افتاده در افراد مسن می باشد که سهم زیادی درمرگ ومیر و ناتوانی ها دراین گروه سنی دارد. با این وجود درکشور ما، این حوادث و عوامل خطر آنها به خوبی مطالعه نشده اند. هدف از این تحقیق بررسی انواع سوانح و حوادث در افراد مسن می باشد. مواد و
    روش مطالعه
    در این مطالعه مقطعی –توصیفی، کلیه مصدومین با سن65 سال و بالاتر که در زمستان سال 1383 دچار انواع حوادث رانندگی و سقوط شده و به مراکز تروما در شیراز مراجعه کردند، بررسی شدند و اطلاعات مورد نیاز جمع آوری شدند. وپیش آگهی نهایی بیماران ثبت گردیدسپس اطلاعات بوسیله نرم افزار EPI2002 تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    از 207 بیمار سالمند بستری شده به دلیل تروما، 61% مرد و 39% زن بودند. 7/74% از مصدومین متاهل و بقیه مجرد یا بیوه بودند، درمیان مصدومین سالمند شایعترین گروه سنی 69 – 65 سال بود. سقوط از بلندی و زمین خوردن با 46/58% شایعترین علت تروما بودند. وقوع حادثه درمنزل با 13/29% بیشترین مکان رویداد حادثه را به خود اختصاص داد و رویداد حادثه بین ساعات 6 بعد ازظهر الی 12 شب با 27/35% شایعترین زمان رخداد حادثه بود. متوسط تعداد روزهای بستری به دلیل سوانح و حوادث 9/6 ± 63/7 روزبود. میزان کشندگی سوانح و حوادث رانندگی از سایر علل بیشتر بوده و معادل 32/12 درصد بود. بحث و
    نتیجه گیری
    با توجه به ابتلا، ناتوانی و مرگ میر درسالمندان به دلیل سوانح وحوادث، اهمیت ایجاد برنامه های کنترل و پیشگیری در این خصوص مشخص می شود.
    کلیدواژگان: سالمند، سوانح، علل بستری، شیراز
  • صفحه 53
|
  • F. Emamghorashi, J. Kohanteb Page 1
    The present study was designed for determination of the pattern of antibiotic resistance of Escherichia coli (E. coli) isolated from urinary tract infection in Jahrom in aim of rapid and appropriate empirical management.
    Method
    A cross sectional study was carried out on 108 urine samples of patients with urinary tract infection in Jahrom hospitals and general practice in 2003. Antibiotic susceptibility was done by disk diffusion method and MIC.
    Result
    Gentamicin had at least effect on E. coli with 72.1% resistance. Co-trimoxazol and rifampin were the most effective oral antibiotics. 89.5 percent of E.coli were resistant to two or more antibiotics. The most associated resistance was co-trimoxazol- rifampin and cotrimoxazol- gentamicin.
    Conclusion
    Based on this data gentamicin and co-trimoxazol were less effective for treatment of urinary tract infection, but nalidixic acid and ciprofloxacin were appropriate for empirical treatment.
  • B. Khorasani, A. Gholizadeh Pasha Page 10
    Introduction

    The complications of surgical wounds (esp. wound infections) are considered as a major problem in surgery wards. Complications of surgical wounds are classified as early and late complications. Among common and early complications are hematoma, seruma and wound infection. In the recent years, the modern technology esp. Laparoscopic intervention has brought huge developments to general and specific surgical operations.

    Material And Method

    This study was carried out on 210 bedridden patients operated in Milad Hospital during a period from 82 -84. Patients were classified into two groups: group A (106 patients) and group B (104 patients) were respectively operated by open surgery and laparoscopy. Patients became candidate for the two methods on a randomized basis and the statistical test of this research has been proportional test and it was carried out in experimental method and in the form of clinical trial.

    Results

    Out of 210 patients there were 130 female and 80 male patients. The rate of relative frequency of early complications were 8 and 1 respectively among 106 patients having undergone open surgical operations and 104 patients having undergone laparoscopic operations (P)

  • A. Sotoodehjahromi, Jahromschool Of Medical Sciences Page 21
    Introduction
    Fetal loss and recurrent abortion are responsible for significant emotional distress for couples desiring children. Regarding the etiologic importance, this study has been carried out to determine the serum level of C3 and C4 in women with recurrent miscarriage.
    Material And Methods
    This study was carried out in Shariatee hospital of Bandar Abbas university of medical sciences, during 2000 - 2001. 109 women with definite diagnosis of recurrent abortion or fetal loss as patients and 220 matched women with at least two successful deliveries and negative history of miscarriage as controls were studied. The sera of the patients and the controls were tested by SRID method for determining C3 and C4.
    Results
    Prevalence of reduced serum levels of C3 and C4 in the patients and the controls were 22.02% and 5% respectively and prevalence of reduced serum levels of C4 in the patients and the controls were 24.77% and 8.18% respectively. There was a significant difference between prevalence of reduced serum level of C3 and C4 in the patients and the controls (P < 0. 001).
    Conclusion
    The results of this study suggest that complement system plays a significant role in recurrent miscarriage. Further studies are needed to explore the role of Immune system -classical pathway of complement system- in fetal loss and spontaneous abortion.
  • Shahsavariesfahanisakineh, Sobhaniansaeed, Leila Torabi, Zahra Behroozi Page 27
    Nursing is a job that is based on ethical and legal commitments. One of the most responsibilities of every nurse is to know the rules and regulations of his/her job.
    Methods
    This cross – sectional descriptive study conducted to determine. the nursing personnel opinion about their professional rules and responsibilities in Jahrom hospitals. Data collected by a two part questionnaire. The first part was demographic data and the second part contained 50 questions that 40 questions were about professional rules and regulations (part one), 7 questions about nursing duties (part two) and 3 questions about commission of professional crimes (part 3). The samples entailed all of the nursing personnel in 2 hospitals (271). Finally 167 questionnaires were analyzed by SPSS software. The percent of answering to each question is also determined. Result Findings showed that 60% of participants were from Ostad Motahari hospital (O.M.H.) and 40% were from Paymanieh hospital (P.H). Mean age of samples in (O.M.H) was 33.5 and in P.H was 29, also mean range of job time in O.M.H was 11.5 and in P.H was 7.5. 65.3% of personnel had B.S nursing degree and 23.4% were Aid nurses.The mean rank of questionnaire was 25. The mean rank of knowledge in 2 hospitals was 37.52, in O.M.H was 36.88 and in P.H was 38.48%. There was significant difference between the mean rank of knowledge in P.H (M=29.44 SD 3.14) and in O.M.H (M=28.03 SD 2.29) in part one (p=./000).Although there were not significant difference between the mean rank of knowledge and age, education, marriage, job time and type of responsibility. Assessing the answering to questions revealed that the knowledge of 135(80.8%) of personnel about taking oral consent and 95(56.9%) about the consent of a patient seeking help or nursing care over the phone,and 101(60.5%) about finding one of the parents and taking the consent before doing any relatively urgent treatment for their children was poor.Also 133(79.6%) didn’t know that damaging the patients is due to acting of commission of health care providers. 72(43.1%) said that if work problems occurred in their workplaces, they didn’t know to reffere to what Law-courts and 133(79.6%) said that if there had been some professional problems they didn’t support by their employers.
    Conclusion
    The results showed that the mean rank of knowledge in three parts was higher than the mean rank of test but in part one the mean rank of knowledge in P.H was higher than O.M.H. May be the one reason is due to there are more B.S nursing graduates that work in P.H and passed the nursing ethics course. The knowledge of personnel about some important rules was poor. So the nurses must be educated about some professional rules and the course of nursing law must be added to nursing curriculum. Also by preparing notebooks and in service education, the knowledge of personnel must be increased.
  • M. Abdollahi, F. Emam Ghorashi, L. Mossalanejad Page 35
    Introduction
    Scorpion stings account for 10%-15 of all bites for many decades, scorpions is a known significant medical problem and social importance in middle east area, specially in underdeveloped tropical countries scorpion stings couse a wide range of sign and asymptotic Aim of study is a assessment of clinical present and management of scorpion bits in jahrom city
    Material And Method
    The prospective study was done between 1380-82 and total of 63 cases of scorpion stings that refer to medical center were studied. Data included demographic and first aid managements were conducted by medical persons in referral cantors (nurses or doctors)
    Results
    Total 63 victims were studied (3.male and 33 female years mean (23/815/1). Upper extremities were the most common site of bite. The most common and systemic symptom was pain (%88/9) and anxiety (68/3%) respectively. Other significant symptom included Cardiac system with palpitation (46%), respiratory with dispread(%38/7)Male had more respiratory problem(p=0.017)the majority of victim used loc ad closure, and immobilization as a first aids. The most common administrated drags were analgesics (85%) and antihistamine (74/6%)and used specific drags for cardiac problem such as nifidipin or atropine.
    Conclusion
    Based on the result, it seems that scorpion stings in this area not associated with serer life throated effects. Another significant points of the present study is low knowledge of oar medical staff about management of scorpion stigs finally it is important continue similar studios for better evaluation of various types of scorpions and their symptoms in the area.
  • F. Nader Page 41
    Introduction
    Falls and accidents in the elderly leading to different kinds of physical damage and most common type of trauma in them that represent significant causes of morbidity and mortality in our country but are not well characterized. The purpose of this issue is to determine some epidemiologic aspects of trauma in seniors.
    Method
    We organized a cross sectional study of a series of patients aged 65 years old and older with all types of damages secondary to trauma, which has been referred to Shiraz Trauma Centers. Data were gathered from emergency rooms daily in winter 2004 and the follow up and outcome were gathered from patient's files in different wards. Data analysis was done with descriptive statistics using EPI info 2002 soft ware.
    Results
    The studied group was 207 patients who had including criteria. 61% were male and the reminder 39% were female. Most of patients were between 65-69 years old. The most common type of trauma in this age group was falling down.43% has been admitted to hospital more than five days and the average of the days admission was 7.63± 6.9 days. Occurring accident in home (29.3% of cases) was more common than other places. In hours between 6pm-12pm 35.27% of accidents happened. The highest fatality rate was among car accidents patients and was 12.3%.
    Conclusion
    With attention to increasing of trauma in elderly people and also high rate of disability and mortality in this group, implementing preventive strategies in